fredag 15 augusti 2014

Recension - Jellicoe Road


Titel: Jellicoe Road
Originalets titel: On the Jellicoe Road
Författare: Melina Marchetta
Serie: -
Språk: Svenska
Förlag: Gilla Böcker (Tack för boken!)
Sidor: 348

Handling: Som barn blir Taylor övergiven av sin mamma på en 7-Eleven. Efter ett tag dyker Hanna upp, hon jobbar på Jellicoes internatskola. Taylor får följa med Hanna till internatskolan och växa upp där. Sex år senare kommer hennes förflutna ikapp henne då hon hittar ett manusskript om några ungdomar som var med om något hemskt. Samtidigt har hon mycket att göra med det pågående territoriumkriget.

Karaktärer: Jag tycker att Melina Marchetta har verkligen lyckats med att ge karaktärerna ett djup i den här boken. Alla har sin bakgrundshistoria och agerar efter deras egenskaper vilket får dem att kännas mer levande. Vilket i sin tur gör boken mer intressant.

Tankar om boken: Superspännande! Redan från de första sidorna ville man verkligen ta reda på vilka de här personerna i manuskriptet var och vilken koppling de hade till Taylor. Samtidigt som hela det här med att eleverna på skolan hade sitt egna gängkrig utan att lärarna visste om det var väldigt fascinerande och man ville veta allting, vilket man även fick till slut. Det här var en sån bok som jag bara läste och läste. Den var så spännande att jag ville verkligen få reda på hur det skulle gå med allting och då var ju lösningen att läsa. Det är en till sak som författaren verkligen lyckats med, att hela tiden presentera lite mer spänning, så det blir alltid spännande men samtidigt vill man hela tiden få reda på mer. En sak som man däremot ska ha klart för sig att det här är ingen "äventyrsbok". Den handlar väldigt mycket om djupa relationer och att vara tonåring.

En sak som jag störde mig lite på var att ibland kunde det vara lite svårt att förstå beskrivningarna i boken. Jag vet inte om det hade att göra med att det var en dålig översättning eller om det har att göra med att Melina Marchetta försökte bygga upp ytligare spänning men vilket som var det ändå en sak som försämrade boken. Ibland behövde man stanna upp och läsa om något stycke flera gånger för att förstå det.

Betyg: Jag ger den här boken 9/10. Den hade nog varit en 10:a om det inte varit för de svårförstådda beskrivningarna.
Jag rekommenderar den här boken till alla som vill läsa en riktigt bra bok, men som kan stå ut med några svåra beskrivningar.

Länkar: Du hittar den t.ex. här: Bokus, Adlibris och Cdon.

8 kommentarer:

 1. Åh, jag älskar verkligen Jellicoe Road! Grät när jag läste den <3

  SvaraRadera
 2. Åh, jag har fortfarande inte lyckats hitta mitt exemplar! Blir galen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tappat bort den? Helt klart en bok som borde läsas hur som helst.:)

   Radera
  2. Jag läste den, låna ut den, fick den antagligen tillbaks och tappa bort den...

   Radera
 3. Det är helt klart en superbra bok! :)

  SvaraRadera

Hej! Vad roligt att du vill kommentera på min blogg.
Respektera att onödiga kommentarer tas bort.