onsdag 2 september 2015

Recension - Huset mittemot

Titel: Huset mittemot
Författare: Alex Haridi
Serie: -
Språk: Svenska
Förlag: Bonnier Carlsen (Tack för boken!)
Sidor: 368

Handling: ”Den nittonde oktober 1992 cyklade Jonathan Andersson hem från skolan. Han åt sitt mellanmål och gjorde sina läxor. Sedan gick han upp på vinden och hängde sig. Han var bara tretton år gammal." Det här är en historia som berättas om och om igen och alla i stan kan den utan och innan, speciellt Joel för han bor mittemot det så kallade ödeshuset där allting hände för tjugo år sedan. En dag stannar en bil utanför ödeshuset och en man går in i huset med en papperspåse men kommer ut tomhänt, ingen ser det som händer förutom Joel och en massa frågor väcks inom honom.

Karaktärer: Bokens huvudkaraktär är Joel, en smart kille på 13 år som jag gillar starkt. Jag gillar att han grubblar på saker som livet och ifrågasätter allt men även hur han på något sätt är så oskyldig och inte riktigt har mött så många motgångar än i livet.

Tankar om boken: Jag gillad den här boken väldigt mycket. Språket kändes väldigt enkelt eftersom den egentligen är för lite yngre men det var inget jag störde mig på utan istället gav det bara ett extra flyt. Karaktärerna gillade jag väldigt mycket, framförallt Joel som jag nämnde tidigare men jag gillade även relationen mellan Joel och hans storasyster Sofia. Det finns vissa viktiga ämnen som tas upp i boken t.ex. anorexia och de tas upp med försiktighet och ur en 13 årings perspektiv, något som jag tycker Alex Haridi lyckats väldigt bra med. Spänningen finns helt klart där och man vill ha svar på alla dessa mystiska frågor vilket definitivt ger en motivation att fortsätta läsa boken. Dock var det lite svårt att hänga med ibland då berättelsen var lite otydlig när det kommer till huruvida boken är övernaturlig eller inte och man fick ibland dra egna slutsatser och gissa sig fram lite grann.

Även om Huset mittemot kanske egentligen är för lite yngre så var den verkligen spännande och man ville få förståelse för hur allting hängde ihop trots att det ibland var lite rörigt. Extra roligt var det ju såklart att läsa boken efter att ha träffat författaren Alex Haridi och fått höra om storyn bakom boken.

Betyg: 8/10.
Rekommenderas starkt främst för ålder 12-14 men självklart beror det ju på vad man själv känner för att läsa. :)

Länkar: Bokus, Adlibris, Cdon och Förlagets hemsida.

2 kommentarer:

  1. det är världens sämsta bok :,(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller tyvärr inte med dig, tyckte den var riktigt bra. :)

      Radera

Hej! Vad roligt att du vill kommentera på min blogg.
Respektera att onödiga kommentarer tas bort.