söndag 11 december 2016

En viktig bok om psykisk ohälsa - Julkalender bloggstafetten 2016


Igår skrev Camilla på Vad vi läser sitt inlägg och idag har det äntligen blivit min tur. Imorgon är det Emmelie på Bokmumrikens tur att fortsätta skriva om sin viktiga bok.

Jag har valt att skriva om boken All The Bright Places, på svenska Som Stjärnor i Natten, som är skriven av Jennifer Niven. Den stora anledningen till att jag valt den här boken är att den tacklar ett ämne som är väldigt vanligt förekommande i dagens samhälle och det är just psykiskt hälsa eller egentligen psykisk ohälsa. För med all den stress som vi har idag, blir det för många efter ett tag helt enkelt alldeles för mycket.

Det här är en bok om två stycken ungdomar, Violet och Finch. De har egentligen inte mycket gemensamt förutom det faktum att de går i samma skola och att de båda i hemlighet lider av depression. Hon har förlorat sin älskade syster och han är annorlunda och utanför. De möts en dag på skolans tak där det är osäkert vem som räddar vem från att ta livet av sig men det hela lägger grunden till en relation olik någon annan.

Den här boken är speciell på många sätt men framförallt för att Jennifer Niven skildrar den psykiska ohälsan på ett sådant sätt att de flesta nog på ett eller annat sätt kan känna igen sig i det. Hon skriver dessutom om det hela i en romantisk kärlekshistoria mellan två tonåringar. I den här boken får man förståelse för hur verklig psykisk ohälsa är och hur viktigt det är med stöd och närhet för att orka sig igenom dagen. Man får även en förståelse för att allting inte alltid har ett lyckligt slut men att det enda man kan göra är att själv försöka leva vidare, för vi har alla anledningar till att fortsätta leva.

10 kommentarer:

 1. Låter som en intressant bok! :-)

  SvaraRadera
 2. Oj, kom inte min kommentar fram? Jag skrev nog något i stil med att jag tycker det är superviktigt att lyfta fram psykisk ohälsa, och särskilt bland unga. Riktigt bra och sorglig bok!
  Tack för ditt inlägg.

  SvaraRadera
 3. Det låter som en riktigt intressant bok. Det är tur att böcker har börjat skildra psykisk ohälsa alltmer och att vi pratar mer om det idag, fastän vi måste bli ännu bättre på det.

  SvaraRadera
 4. Ja den är viktig! Och supermegajättebra.

  SvaraRadera

Hej! Vad roligt att du vill kommentera på min blogg.
Respektera att onödiga kommentarer tas bort.