söndag 17 april 2016

Intervju med Ingrid Remwall

Ingrid Remwall är författaren som just nu aktuell med boken Fjärilarnas stad. Boken ges ut hos Affront förlag och har redan fått positiv feedback från en mängd olika bokbloggare runt om i Sverige. Jag fick den fantastiska möjligheten att få en intervju med henne om hennes nya bok och lite hur det är att vara en författare.

Skulle du kunna berätta lite om dig själv, och hur det kom sig att du började skriva?
Jag har alltid haft livlig fantasi och älskat att hitta på berättelser. Då leksakskatalogerna kom vid jul tog jag min mammas gamla skrivmaskin och skrev berättelser om olika actionfigurer som jag hittade i katalogen. Under skolan fortsatte jag att skriva och fick en underbar svensklärare som boostade mig en hel del under mina första år i gymnasiet, då var siktet klart ställt på författarkarriären. Mitt sista år fick jag en ny lärare som sänkte mitt betyg och istället för att satsa på skrivandet efter skolan började jag plugga psykologi och medie- och kommunikation. Jag sökte mig till en karriär inom marknadsföring och skrev jättemycket, fast inte skönlitterärt. Då började författardrömmarna vakna igen och jag anmälde mig till en deckarförfattarkurs på Fridhems folkhögskola. En veckas internat med inspirerande lärare och härliga kursare var precis vad jag behövde. När jag kom hem hade jag en story klar för mig, jag skulle skriva en ungdomsdeckare. Men då kom en mening upp i mitt huvud ”Flickan med silver i sin hand”. En story för en helt annan bok rullades ut för mig, en science fantasybok för unga och jag ringde min mamma och berättade. Hon sa direkt, den här boken måste du skriva! Och det gjorde jag. Det blev min första bok ”Prismagalaxen – Silvertrådarna.”

Hur finner du inspiration till ditt skrivande i vardagen?
Inspiration kommer oftast när jag minst anar det. En dag cyklade jag till jobbat med en ryggsäck på ryggen. Då tänkte jag: tänk om det börjar röra sig i ryggsäcken. Sedan rullades en skräckberättelse upp sig i mitt huvud om en kille som hittar en ryggsäck som visar sig innehålla en elak liten man. Den har jag inte skrivit … än. Men det kommer saker hela tiden. Jag har en mapp på min dator där jag sparar uppslag till böcker. Det är viktigt att alltid ha papper och penna eller mobilen till hands för att skriva in idéer som poppar upp. 

Är du duktig på att sätta dig och bara skriva?
Jag är väldigt disciplinerad i mitt skrivande. Eftersom jag jobbar tre dagar i veckan som Art Director på en kommunikationsbyrå och två dagar som författare gäller det att ha fokus. Jag har två små killar hemma också, så jag tar till vara på all tid jag får. Åker jag buss, väntar på simträningen eller annat skriver jag  i Google docs som jag kommer åt från min dator, iPad och iPhone. En gång var jag på en föreläsning där en författare sa något som verkligen satte sig i mitt huvud. Att skriva böcker är 10 % talang och 90 % ”sittfläsk”, många har bra idéer, men det handlar om att sätta sig ner och skriva en hel bok. Att vara uthållig och att inte ge upp.

Vad är det absolut bästa med att vara författare?
Det bästa med att vara författare är att se sina fantasier bli verklighet. Att de karaktärer och äventyr som föds i min hjärna landar i en bok och får liv genom att andra läser det. Jag har alltid älskat att läsa, sedan jag var väldigt liten och mår direkt dåligt om jag inte har minst en bra bok att läsa. Därför känns det härligt att få ge tillbaka, att förhoppningsvis glädja andra på samma sätt som jag har blivit underhållen under alla år.

Brukar du fortfarande läsa mycket, och i så fall vilka sorters böcker läser du?
Ja! Jag läser mängder med böcker, nästan en i veckan. Jag läser mest ungdomsböcker. Oftast böcker som inte utspelar sig i vår verklighet. Antingen framtid eller med övernaturliga inslag. Jag läser även mycket vuxendeckare och en och annan roman. Man kan säga att jag är allätare. Ofta läser jag flera böcker samtidigt och väljer olika böcker utifrån humör och tillfälle.

Berätta lite om din bok Fjärilarnas stad
Det är en thriller för unga vuxna fylld av konstgjorda människor, lyx och cyberkärlek. Vega, som är 18 år, bor på den fattiga sidan av Muren som omger staden Vegatropolis. Hennes bästa kompis Maxine övertalar henne att smita in i staden där de rika och vackra bor. Där träffar hon killen Fenix. Han står för allt hon själv saknar och hon börjar drömma om ett nytt liv. Men under stadens glansiga yta rör sig mörka krafter och Vega inser att det finns kopplingar mellan henne och de attacker och kidnappningar som skakar samhället. Hon börjar inse att det inte går att lita på någon och att det döljer sig fruktansvärda hemligheter där hon minst anar det. 

Om jag har förstått det rätt så kom boken till utifrån en novell du skrivit, hur kom novellen till och varför valde du att skriva ut storyn som en bok?
För flera år sedan hade jag en bokidé som inte blev av. Jag skrev bara ett synopsis på boken, en grov översikt. När jag såg novelltävlingen från Affront förlag på temat ”Waiting for the machines to fall asleep” vaknade den gamla idén till liv. Jag plockade upp mitt synopsis, idéspånade en vända till och skrev en novell. Eftersom den blev väl mottagen av läsarna tänkte jag ”hmmm … varför inte skriva den här boken nu”. Jag kontaktade förläggaren på Affront och hörde om han var intresserad av en hel roman. Det var han, och jag skrev ett första utkast på boken - han nappade direkt! Efter det jobbade vi tillsammans igenom boken. (Från det att jag började skriva boken tills den var klar tog det lite mindre än ett år.) Jag hade även enormt stor hjälp av ett gäng testläsare som läste och kom med ris och ros. Det är första gången jag provade att ha helt utomstående personer med ett stort bokintresse som får tycka till. Det gav flera nyttiga insikter.

Berätta lite om huvudpersonen Vega, hur kom hon till?
Jag ville göra en tuff tjej som var klok och stod upp för sig själv. Men som även visar svagheter, som tvivlar på sig själv och kan göra misstag. Så på så sätt kan man väl säga att hon är lik mig. Jag ger sällan upp och är passionerad kring det jag gör samtidigt som jag ibland tvivlar på mig själv. När jag skriver har jag ofta en ”förlaga” till karaktärerna. De blir lite som ett lapptäcke av karaktärsdrag från personer i min omgivning, personer jag stött på i olika sammanhang eller kända personer och så klart helt påhittat. Inte att de liknar dem till utseendet, men mer att jag kan tänka ”hur hade personen gjort i den här situationen”, lite som ett facit att luta sig tillbaka på. Jag brukar göra en ”mindmap” över mina karaktärer på ett stort papper, ett foto i mitten – något jag hittat på nätet som ser ut som min karaktär - och sedan skriver jag runtomkring allt om honom/henne – intresse, rädd för, gillar, gillar inte, personlighetsdrag, stjärntecken etc. Så ibland hittar jag personlighetsdrag från mig själv, ibland från andra personer och en hel del är så klart helt påhittat.

Hur känns det att boken äntligen kommer ut?
Fantastiskt! Det här är min första bok för äldre läsare så det gör det lite extra spännande. Sen har den här boken varit speciell eftersom jag samarbetat med andra fantastiska kreatörer kring foto, film och styling. Kari Berg som gestaltar Vega påverkade även storyn i boken. Från början kunde Vega inte sjunga, det var Fenix som var stjärnan. Men eftersom Kari är sångerska och artist ändrade jag i boken till att Vega också är otroligt begåvad, men som fattig inte har samma möjligheter som Fenix. Kari kom även med idén att Vega skulle ha olika färg på sina ögon. Något som kändes helt klockrent eftersom det förstärkte hennes personlighet. När hon får chansen att göra om sitt utseende väljer hon inte att korrigera sin ”defekt” utan istället att förstärka den.

Vad vill du förmedla med boken Fjärilarnas stad?
Att det är okej att vara sig själv och att det även är okej att ibland tvivla på vem det är. Den handlar även om orättvisa och att om vi lever mitt i den blir vi ibland blinda för den. Att ha det bra blir ibland så självklart att det är lätt att glömma bort att alla inte har samma tur. Den handlar om rättvisa och att stå upp för det man tror på och att inte vara rädd för att försöka förändra saker man tycker är fel.

Vad ska du göra här näst, har du några andra idéer eller böcker planerade?
Det jag jobbar mest med just nu är min första faktabok för unga – kring idéskapande och entreprenörskap! Ett riktigt hjärteprojekt som jag hållit på med under lång tid. När jag var ute på författarbesök i skolor testade jag kreativa övningar som vi har i reklamvärlden med elever. Det visade sig att de fungerade bättre än bra på unga. Men, ändå fanns det inga böcker för unga kring idéskapande – bara hyllmeter med vuxenböcker. Jag teamade upp med ett par tjejer från Young Innovation Hub, genom Fryshuset, och hittade ett fantastiskt faktabokförlag – Fri tanke. Boken är nästan färdigskriven och fylld av verktyg, övningar, tips och inspiration kring allt från brainstorming och att förpacka sin idé till presentationsteknik och kreativt självförtroende. Det finns intervjuer från idéstarka människor som berättar om sina med- och motgångar och ger goda råd, t.ex. Christer Fuglesang, Maxida, Clara Henry och Henrik Fexeus.

På bloggen idesmart.se kommer jag även att dela med mig av en massa olika övningar som man kan printa ut och använda för att boosta sitt idéskapande – även om det är en bok man vill skriva! Sen har jag även en helt ny ungdomsbok på gång, theDshow, en riktigt läskig thriller som utspelar sig i en snar framtid. En bok om en dokusåpa på liv och död…

Sist men inte minst har du några tips till unga som drömmer om att bli författare?
Skriv! Skriv mycket, ofta och olika saker. Noveller, dagbok, dikter mm. Delta i tävlingar eller lägg upp dina berättelser på nätet.
  1. Läs!
Genom att läsa mycket blir du bättre på att skriva.
  1. Samla inspiration
Ha alltid ett anteckningsblock till hands. Skriv eller rita av saker som inspirerar dig. Riv ut bilder från tidningar eller samla en mapp med bilder på datorn.
  1. Skelett
Innan du börjar skriva skapa ett “skelett” för din berättelse, en grov skiss. Det blir som en karta att följa om du börjar gå vilse.
  1. Tänk inte för mycket
Låt skrivandet flyta på. Stavning och annat kan du kontrollera senare.
  1. Låt det jäsa
När du skrivit något, låt det ligga till sig innan du börjar ändra i det. Be gärna någon annan läsa igenom det.
  1. Använd alla sinnen
Skriv inte bara om det som ögat ser, använd även hörsel, smak, lukt och känsel.
  1. Gå en skrivarkurs
För att få inspiration och tips. Även ett bra sätt att träffa andra med samma intresse.

På min webb har jag samlat lite övningar kring kreativt skrivande. Vissa av dem kan du använda ihop med din egen berättelse, för att utmana dig själv att bli mer kreativ eller att arbeta med flera sinnen och känslor. Andra övningar kan du göra som uppvärmning eller träning i ditt skrivande. Kolla här: http://www.ingridremvall.se/kreativa-vningar

Vill du se till att alltid ha med dig lite skrivtips kan du hitta ett bokmärke att skriva ut här med tipsen ovan: http://www.ingridremvall.se/upl/website/pyssel/prismagalaxenbokmarke.pdf

2 kommentarer:

Hej! Vad roligt att du vill kommentera på min blogg.
Respektera att onödiga kommentarer tas bort.