onsdag 23 mars 2016

Skolbiblioteket

I måndags gjorde jag något som jag tyckte var väldigt kul, jag och några kompisar stannade nämligen kvar i skolan och sorterade böckerna i skolans bibliotek. Och ja om du inte gillar böcker så tycker du antagligen att det låter helt sjukt att några ungdomar skulle vilja stanna kvar efter skoltid i skolan för att helt frivilligt sortera böcker, och då ska jag berätta något som antagligen får dig att tycka att det är ännu sjukare, det här var nämligen tredje gången som vi gjort det i skolan. :P

Första gången så var det faktiskt lite oväntat, biblioteket skulle flyttas från ett rum i skolan till ett annat (vårat "bibliotek" består bara av sex stycken bokhyllor) något som jag och mina kompisar gjorde under"städdagen" som vi hade, medan de andra fick typ plocka upp skräp och så. Vi tyckte dock att det var så kul då så även efter att vi egentligen hade slutat och vi fått tillåtelse att gå hem så stannade vi kvar för att göra klart jobbet. Andra gången som vi sorterade böcker var det för att skolan (med mig och mina kompisar som smakråd) hade beställt flera kartonger med nya böcker som vi då skulle sortera in, men eftersom det redan hade blivit en sådan oreda så bestämde vi oss för att göra om allting. Båda de här två första gångerna så valde vi dessutom att sortera böckerna i bokstavsordning något som redan dagen efter var förstört och vi därför bestämde oss för att inte göra så i måndags.

Anledningen till att vi nu i måndags sorterade böckerna var dels för att skolan hade beställt en kartong med nya böcker men även för att vi diskuterat och kommit fram till ett system som skulle göra att eleverna förhoppningsvis kunde ställa tillbaka böckerna på rätt plats. Systemet är alltså att katagorisera böckerna genom färgade klisterlappar. Så det vi då alltså gjorde förutom att sortera in de nya böckerna var att återigen tömma bokhyllorna och sortera in dem efter rätt genre för att sedan dessutom klistra fast en liten klisterlapp på varje enskilda bok. Det som är så roligt när man gör sådana här saker är att se hur glada lärarna blir av det, exempelvis i måndags när vi hade jobbat ett litet tag och min svenska lärare Anna kom in i biblioteket med chokladbollar och smakis till oss som tack för att vi gjorde det här. Och även om vi inte hade förväntat oss någon betalning eller belöning på något sätt så är det ju alltid kul att liksom få känna sig uppskattad. Dessutom är att sortera böcker en kombination av två av mina allra största fixeringar, böcker och organisering. :)

Bild från när vi hade tömt hyllorna på alla
böckerna och sorterat in dem på olika bord
beroende på vilken genre de hade. (Dock
ser man på bilden endast tre av de åtta
borden.)
Bild från när vi var helt klara och alla
böckerna stod på sin plats, med sina
klisterlappar på. Hyllorna var nu dessutom
markerade med lappar med genrens namn
samt klisterlappar i samma färg som
böckerna för att göra det extra tydligt.


2 kommentarer:

  1. Som skolbibliotekarie blir jag såklart lite extra glad när jag ser något sådant här fint! Era insatser menar jag då och kanske inte det eran rektor kallar "skolbibliotek" ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahahah tack så mycket! Jo självklart hade det varit trevligt att ha ett helt bibliotek, men samtidigt känns det som att vi i skolan inte behöver mer.

      Radera

Hej! Vad roligt att du vill kommentera på min blogg.
Respektera att onödiga kommentarer tas bort.